Att bli kattägare för första gången

Katter är de vanligaste husdjuren i Sverige, och med rätt stor marginal också. Varje år är det många som skaffar katt för första gången någonsin. Och det är självfallet en väldigt spännande och rolig upplevelse. Men det betyder också en hel del ansvar som man måste vara beredd på. Här har vi samlat ett antal snabba tips för dig som planerar på att skaffa katt.

Inne- eller utekatt?

Katter kan delas upp i innekatter och utekatter. Skillnaderna mellan dem är viktiga att veta. Och det är utöver att en spenderar all tid inne i hemmet medan den andra får gå ut emellanåt. Det finns både för- och nackdelar med båda typerna och det är viktigt att ta reda på vilken som är rätt för just dig och din boendesituation. Men också vad som är rätt för katten själv. En del raskatter lämpar sig exempelvis bättre för livet som innekatt än andra.

Förbereda hemmet

Oavsett om du skaffar en inne- eller utekatt kommer du behöva en del saker hemma. Detta inkluderar:

  • Kattlådor
  • Mat- och vattenskålar
  • Klösbräda eller klösträd
  • Transportväska
  • Leksaker
  • Pälsvårdsutrustning

Annat kan även bli aktuellt, som exempelvis ett balkongnät så katten kan sitta säkert där ute, sele för att gå ut på säkra promenader, kanske en riktigt kattsäng eller liknande. Du kan med fördel hitta dessa och mycket mer i butiker som Supercat.

Försäkring

Att försäkra sin katt är också något som borde vara praxis, oavsett om det är en raskatt eller inte. Det finns några olika sorters försäkringar du kan skaffa och du kan läsa mer om dessa hos Agria.