Att skaffa hund

Hunden ligger på andra plats på listan över de populäraste husdjuren i Sverige, katten är det vanligaste. Så funderar du på att skaffa hund så är du definitivt inte ensam. Som du förmodligen har hört tidigare så kallas hunden ofta för människans bästa vän, det blir tydligt när man får uppleva bandet som kommer att skapas. Att bli hundägare kommer också med ansvar, vi tänkte prata lite om dessa och förhoppningsvis förenkla processen, både för dig och hunden.

Börja med att planera

Det första du måste tänka på är om du faktiskt har tid för en hund. Har du tid att gå ett par rejäla promenader om dagen? Hundar kräver visserligen mer eller mindre motion beroende på ras och storlek, men alla hundar kräver någon form av motion och ansvaret är helt och hållet ditt. För att en hund ska kunna må bra så behöver den aktiveras och göra sig av med energi. Det betyder att även om du känner dig trött någon dag så behöver din hund fortfarande få komma ut och röra på sig. Det går att läsa sig till vilka raser som är mer aktiva än andra, försök att hitta någon ras som kan tänkas passa in i ditt liv. Nästa viktiga sak är valpens ankomst. Du måste se till att du har tid att spendera tillsammans med valpen, under den första tiden så klarar den sig inte själv och behöver sin husse eller matte hela dagarna.

Kostnader

När man tänker på att bli hundägare så är det lätt att glömma att det faktiskt kostar en del att ha en hund. Om man bortser från inköpet av hunden så måste man även tänka på att hunden alltid ska ha mat. Den kostnaden kan variera beroende på vilken ras man skaffar, men en bra riktsiffra brukar vara runt 800 kronor per månad för mat. Utöver maten så tillkommer även utgifter för leksaker och till exempel veterinärbesök. Även om det kan kännas som mycket ansvar så går det inte att sätta ett pris på vänskapen som kommer att uppstå mellan dig och din nya vän. Lycka till!