Våra husdjur i spelvärlden

Spel låter oss uppleva nya världar på väldigt intressanta sätt. Något som alltid har varit populärt är spel där våra husdjur tar huvudrollen. Här tittar vi lite närmare på exempel på detta för flera av våra kära husdjur.

Katten

Katten är det mest populära husdjuret här i Sverige och ett som helt klart också dyker upp ofta i spelvärlden. Många tecknade katter har fått spel om sig, som Gustaf, Nisse och Eek för att nämna några. Men de har även varit fokusen i spel som där det mer handlar om katter rent allmänt. Många gånger när katter dyker upp som just spelbara karaktärer har det varit antropomorfiskt, det vill säga där de får ett mer mänskligt utseende med två armar och två ben istället för fyra ben.

Hunden

Huden är ofta representerad i spelvärlden på ett sätt eller annat. Men med tanke på hur populär hunden är som ett husdjur är det förvånansvärt få spel som låter en styra en hund. Ett av de främsta och med populära exemplen av detta skulle dock vara spelet Ōkami, japanska för ”stor gud” eller ”varg” beroende på tecken som används. Och strecket ovanför o:et indikerar att det är ett långt vokalljud. I detta spel är man tekniskt sett en avatar av den japanska solguden Amaterasu, men man tar åtminstone formen av en hund/varg. Om man igen tänker på djur som fått armar och ben kan man ju lägga till figurer som hunden Sam i Sam & Max-spelen och PaRappa the Rapper i spelet med samma namn

Kaninen

Kaninen är också en stor favorit i svenska hem och ett djur som sett mist lika mycket antropomorfiska representationer i spelvärlden. Snurre Sprätt (svenska för Bugs Bunny för de som inte visste) har bland annat fått huvudrollen ett par spel genom tiderna, likaså Roger från den populära 80-tals filmen Who Framed Roger Rabbit. En annan populär kanin i spelvärlden var Jazz Jackrabbit, som vi fick chansen att spela i tre olika spel mellan 1994 och 2002. De två första av dessa spel går faktiskt att köpa optimerade för moderna datorer. Och igen går det att nämna spelen med Sam & Max då den andra karaktären Max är just en kanin.